Knutselen voor de tandenfee

Het sprookje van de tandenfee

Hoe gaat het verhaal van de tandenfee ook alweer?
De tandenfee wil dat alle kinderen goed hun tanden poetsen. Als ze slapen, komt de fee wel eens naar hun tanden kijken. En als een kindje slecht gepoetst heeft, gaat ze verdrietig weg. Maar als ze mooie witte tandjes ziet, dan wordt de fee heel blij.

Opeens heeft de tandenfee een idee. Bij alle kinderen vallen als de melktandjes uit op 6- of 7-jarige leeftijd. Niet allemaal tegelijk, maar één voor één. Daarvoor in de plaats krijgen ze nieuwe tanden, waar ze hun hele leven mee moeten doen. Die grote mensentanden moeten helemáál goed gepoetst worden.

Als ze nu ‘s nachts ziet dat er een melktandje onder een kussen ligt, neemt de fee het tandje mee en lgt ze er een centje voor in de plaats. Ze hoopt dat de kinderen daar geen snoep van kopen, maar een mooie nieuwe tandenborstel. Om nog beter te kunnen poetsen! Omdat er zoveel kinderen zijn op de wereld, heeft de tandenfee heeft het heel erg druk. Ze kan maar één keer komen. Maar dat vinden de kinderen vast niet erg. Want die eerste keer is heel speciaal.

Komt de tandenfee op bezoek?

Heeft je kind wiebeltandjes, doet het een beetje pijn of vindt hij of zij het eigenlijk best spannend? Leid je zoon of dochter af met een gezellig knutselprojectje. Vertel het sprookje en ga samen aan de slag met de voorbereidingen voor het bezoekje van de tandenfee.  Bij ons kan de tandenfee al komen; wij zijn er klaar voor met een tandenkussen en tandenzakje! Natuurlijk delen wij de instructies van dit leuke DIY-project met jou.

Een tandenkussen maken

Dit kussentje is eenvoudig te maken. Zoek een stukje stof uit (of nog leuker, laat je kind zijn of haar favoriete kleurtje kiezen) voor het kussen en zorg voor een stukje witte stof. Knip twee gelijke rechthoeken van het gewenste formaat voor jouw kussen uit de stof. Teken een tand op de witte stof (afhankelijk van de grootte van je kussen) en knip deze uit.

Naai eerst de tand op 1 van de 2 rechthoeken en laat de bovenkant open.
Naai vervolgens de twee rechthoeken op elkaar met de verkeerde kanten aan de buitenkant, laat een stukje open en draai de goede kant naar buiten. Vul het kussen met watten/resten stof/ander opvulmateriaal en naai het laatste gaatje dicht. Klaar is het kussentje!

Als het moment daar is en de eerste melktand eruit is kan, dan kan deze in het zakje en is het aan de tandenfee wat er voor terug komt!

Met een tekstlintje aan het kussen heeft je kind daarnaast een blijvende herinnering aan de dag dat het eerste tandje uitviel. Tip: vermeld de datum op het lintje, zodat jullie allebei nooit vergeten wanneer het eerste tandje uitviel.

Een tandenzakje maken

Omdat de tandenfee het zo druk heeft, komt ze bij elk kind maar één keer langs om een tandje op te halen. Wat doe je met de andere tandjes? Wij hebben een creatief alternatief gemaakt voor de tandendoosje, namelijk tandenzakjes. Hoe leuk zijn deze! Naai er voor ieder kind eentje en rijg er een naamlintje doorheen om ze zo uit elkaar te houden.

De instructies voor het tandenzakje:

  • Teken een tandvorm op een stuk witte stof en knip deze ruim uit (ongeveer 1 cm aan alle kanten)
  • Knip dezelfde vorm nogmaals uit
  • Naai deze twee stukken op elkaar met de slechte kant boven, laat de bovenkant open (het wordt immers een zakje)
  • Sla de bovenkant aan beide kanten 1cm naar binnen en naai dicht: zo heb je een tunnel om het lintje doorheen te halen
  • Keer het zakje nu binnenstebuiten zodat de goede kant aan de buitenkant zit
  • Rijg het lintje door de tunnel
  • Je persoonlijke tandenzakje is klaar!