Creator in the spotlight: Het atelier van Eva V.

In de rubriek ‘Creator in the spotlight’ zetten we creatievelingen en ondernemers in de ‘spotlight’ om over hun passie te vertellen. Dit keer laten we je kennismaken met textile artist Eva Verbruggen van Het Atelier Van Eva V.

Ontmoet Eva

Voor zover ik me kan herinneren ben ik met mijn handen bezig geweest. Nu nog steeds. Noem het gerust een verslaving. Het liefste wat ik doe is iets creëren en verschillende technieken onder de knie krijgen. Het begon als klein meisje aan de eetkamer waar ik de sokken mocht stoppen (het stak niet zo nauw als het niet erg netjes was). Ik wilde destijds graag actrice worden, maar zakte voor het toelatingsexamen van de toneelschool, daarom besloot ik om in het onderwijs te gaan en werd kleuterjuf. Verplicht creatief zijn voor een zeer dankbaar publiek. Maar ik wilde meer.

Ik leerde mezelf haken. Een ketting haken kon ik, maar ik wilde een mutsje haken. Dat mutsje kwam er. Ik probeerde tot het goed zat, zonder patroon of kennis. Mijn vingers bleven jeuken en ik ging deeltijds werken. Samen met Katty, mijn trouwe compagnon, grafisch vormgever, maar vooral vriendin startte ik Zeza&Flor op, een kindermerk met eigenwijze t-shirts én zelf gehaakte mutsen. Dat ging hard. Onze spullen verkochten als warme broodjes.

Eva Verbruggen van Het atelier van Eva V – Foto door Nattida Jayne

Het atelier

Lesgeven en creatief ondernemen gingen me goed af. Ik breidde mijn kennis uit met naailessen en verkocht al snel rokken onder mijn eigen naam, mét labels van Nominette! Hier legde ik de basis voor Het atelier van Eva V.

Uiteindelijk stopte ik met lesgeven. In een impulsieve bui solliciteerde ik als visual merchandiser bij een Belgisch kledingmerk en kreeg de job. Ik mocht etalages bedenken én uitvoeren en reed het hele Vlaamse land rond. Zalig. Helaas zette het bedrijf het merk stop en werd ik ontslagen. Een geluk bij een ongeluk, want net dat heeft me ertoe aangezet om helemaal voor mezelf te gaan. Dankzij de onvoorwaardelijke liefde en steun van mijn man lief en de kinderen.

Creaties van Eva Verbruggen

Workshops

Ondertussen was ons ‘achterhuis’ prachtig gerenoveerd tot een lichte, grote ruimte met op de begane grond een bar en wc. Dit verhuurden we voor photoshoots of vergaderingen, maar stond ook vaak leeg. De ideale ruimte om zelf iets te organiseren. En dat deed ik. In november 2015 gaf ik er mijn eerste workshop en dat voelde als thuiskomen. Lesgeven én creatief bezig zijn.

Eva Verbruggen – Het atelier van Eva V – Foto door Melissa Milis

Ondertussen zijn we 7 jaar verder en draait het atelier goed. Ik geef zelf workshops met naald en draad (weven, borduren, punch needle, tapijtknopen, temari), maar nodig ook anderen uit om workshops te geven over heel andere dingen, van glas-in-lood, keramiek, vilten, zeefdrukken tot papieren bloemen maken. Daarnaast run ik een webshop. De workshops zijn door de week in de avond, en in het weekend overdag. Gedurende de week heb ik dan tijd om eigen werk te maken, altijd ‘gesigneerd’ met labels van Nominette. Dan heb ik ook de tijd om de website, webshop, Instagram én administratie bij te werken. Daarnaast werk ik ook in opdracht voor bedrijven, magazines of particulieren. Er komt heel veel bij kijken, maar ik vind alle aspecten leuk. Dat bezig zijn met mijn handen is nog steeds een verslaving. Eentje waar ik gelukkig van word.

Creatie van Eva Verbruggen

Ben je benieuwd naar mijn verschillende workshops, of wil je een kijkje nemen in mijn webshop? Kijk dan op www.hetateliervanevav.be of bezoek me op Instagram of Facebook.

Wil jij ook kans maken om met jouw initiatief in ‘creator in the spotlight’ te komen? Mail je verzoek dan naar info@nominette.com met onderwerp ‘creator in de spotlight’ en wie weet komt jouw verhaal ook op onze blog!