Creator in the spotlight: Kleerlijk

In onze rubriek ‘creator in the spotlight’ zetten we creatievelingen en ondernemers in de spotlight om over hun passie te vertellen. Dit keer een gaan we in gesprek met Erwin van duurzaam kledingatelier Kleerlijk in Groningen.

Wat doet Kleerlijk precies?

Bij duurzaam kledingatelier Kleerlijk maken we kleding voor fashion-merken uit de Benelux. Dit doen we in samenwerking met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, maar die erg getalenteerd zijn in het werk dat ze doen. Ze hebben vaak jaren ervaring in hun eigen specialiteit waardoor we veel verschillende kledingstukken kunnen maken. Zo leggen we de focus op T-shirts, sweaters en hoodies, maar maken we bijvoorbeeld ook cargo jeans, jurken en baby- en kinderkleding.

duurzaam kledingatelier Kleerlijk - Nominette

Kleerlijk is ontstaan vanuit mijn (Erwin) eigen merk Rolánn Clothing. We hebben de kleding daarvoor altijd in Nederland laten produceren, alleen waren we niet tevreden over de snelheid en kwaliteit. Toen we hoorden dat onze confectiepartner ging stoppen dacht ik: ‘dan gaan we het zelf maar doen’ En zo geschiedde, samen met Daniek hebben we ervoor gezorgd dat we inmiddels met zo’n 120 merken samenwerken. Met hen gaan we ervoor zorgen dat we de lokale maakindustrie weer een boost geven.

Duurzame mode door lokale productie

We vinden het belangrijk dat de lokale mode- en maakindustrie weer terugkomt naar Nederland. Dat willen we doen door het voor merken zo makkelijk mogelijk te maken om in Nederland hun merk te produceren. Dat doen we bijvoorbeeld door de aantallen laag te houden, met goede kwaliteit stoffen en afwerkingen te werken en door middel van een persoonlijke aanpak bij het maken van de kleding. Ook letten we natuurlijk op het duurzame aspect van het maken van de kleding. Zo zorgen we voor minimaal afval, en als er afval is recyclen/upcyclen we dit door het bijvoorbeeld aan kleinere lokale ateliers te geven, of om er andere leuke projecten mee op te starten.

Van samenwerking tot sampledag

De sampledag is mijn favoriete onderdeel van het proces. Dat is namelijk de dag waarbij de klant langs kan komen en samen met ons de samples kan maken voor zijn of haar merk. Dan beginnen we met het bepalen van de pasvorm en afwerkingen, en kiezen we de stof uit die hier het beste bij past. Dan tekenen we een patroon uit, snijden het uit op de stof en zetten het direct in elkaar. Daarna wordt het met de klant doorgepast en zo heb je binnen een dag je samples klaar! Voor de klant fijn omdat ze direct een sample hebben, en voor ons fijn omdat we precies weten wat we moeten doen.

duurzaam kledingatelier Kleerlijk - Nominette

Groei door kwaliteit, persoonlijkheid en expertise

Vooral in kwaliteit zijn we gegroeid de afgelopen jaren. We hebben meer en betere stoffen, een grotere variatie in kleding die we maken en veel gespecialiseerd personeel in verschillende vakgebieden. Vooral de kleermakers zijn een belangrijk onderdeel van Kleerlijk: zonder hen hadden we het nooit kunnen doen.

Een van mijn favoriete samenwerkingen is die met Benchellal. Qua stress heeft het me een aantal jaren gekost, maar uiteindelijk is dit wel het proces geweest wat ervoor heeft gezorgd dat we als atelier zijn gegroeid in termen van kwaliteit en service.

In de toekomst willen we ons meer ontwikkelen op het gebied van stoffen. Ik denk dat we qua kwaliteit en snelheid op dit moment goed zitten, alleen willen we meer en betere producten gaan ontwikkelen. Dat is één van de doelen die voor 2023 hoog op het lijstje staan. Op langere termijn hopen we meerdere ateliers te openen die gespecialiseerd zijn in één vakgebied. Oftewel: speciale ateliers die focussen op streetwear, baby- en kinderkleding en haute couture. Voor de rest hopen we vooral te groeien op het gebied van kwaliteit, snelheid en de persoonlijke aanpak.

duurzaam kledingatelier Kleerlijk - Nominette

Kleerlijk & Nominette

Sinds ongeveer een jaar bestellen we onze labels bij Nominette. Meestal zijn dit nek- en waslabels, aangezien dit de soorten labels zijn waar onze klanten naar vragen.

We zijn vooral tevreden met de labels van Nominette vanwege de snelheid. Het kan er soms hectisch aan toe gaan waardoor we snel moeten handelen, en daar helpt Nominette heel goed bij. Daarom refereren we ook klanten naar Nominette.

Wil jij net als duurzaam kledingatelier Kleerlijk ook kans maken om met jouw initiatief in ‘creator in the spotlight’ te komen? Mail je verzoek dan naar info@nominette.com met onderwerp ‘creator in de spotlight’ en wie weet komt jouw verhaal ook op onze blog!