Hoe verwijder je een zelfklevend label?

Zelfklevende labels zijn super populair. En dat is natuurlijk niet voor niets want ze zijn ook erg handig voor het markeren van allerlei gebruiksvoorwerpen, maar ze hebben ook vaak een esthetische waarde. Bijvoorbeeld op een handgemaakt product, op een cadeau of als branding materiaal voor je bedrijf. Ze zijn makkelijk en snel te plakken en je kunt ze zelf ontwerpen in allerlei leuke kleurcombinaties.

Maar soms wil je na gebruik het zelfklevende label weer verwijderen, bijvoorbeeld omdat het voorwerp waar de sticker op is geplakt een ander doel heeft gekregen, of omdat de informatie op de sticker niet meer klopt. De naamstickers van Nominette zijn gemakkelijk te verwijderen en daardoor ook weer te vervangen. Hoe je het best een zelfklevend label verwijdert? We geven per materiaalsoort tips voor hoe je het best een zelfklevend label kunt verwijderen.

Hoe verwijder je een zelfklevend label?

Hoe verwijder je een zelfklevend label van glas?

Wil je een sticker van een glazen voorwerp verwijderen? Hieronder nemen  ? we enkele voorbeelden hoe je een zelfklevend label van glas kunt verwijderen.

 • Heet water: week het voorwerp met de sticker enkele minuten in heet water. Let erop dat je geen kokend water gebruikt, want dan kan het glas barsten.
 • Hierdoor wordt de lijmlaag van de sticker zacht en kun je de sticker eenvoudig van het voorwerp aftrekken. Wrijf met een doek of spons de lijmresten van het glas. Als dit niet meteen werkt, week je het glazen voorwerp weer even in heet water en probeer je het opnieuw. Eventueel kun je wat afwasmiddel op de lijmresten wrijven, om deze er gemakkelijker af te wrijven
 • Fohn: door het voorwerp met de sticker te verwarmen met een föhn wordt ook de lijmlaag van de sticker zacht en kun je deze van het voorwerp trekken.
 • Vetstoffen: olijfolie, zonnebloemolie, etherische olie. Door de sticker in te smeren met een vetstof zoals olijfolie, zonnebloemolie of een etherische olie wordt de sticker en de lijmlaag week  en is deze gemakkelijker van het voorwerp af te trekken. Hierbij is het belangrijk dat je de vetstof voldoende tijd laat intrekken op de sticker, ongeveer 20-30 minuten. Vervolgens kun je met de hand proberen om de sticker bij de rand los te trekken. Als dit nog niet lukt, laat de vetstof dan nog wat langer intrekken. Met een doek met wat vetstof kun je vervolgens ook over de te verwijderen sticker wrijven om deze los te krijgen.   
 • Witte azijn: om een sticker met azijn te verwijderen van een glazen voorwerp kun je de azijn eerst even verwarmen voordat je deze op een doek doet en over de sticker wrijft. Ook kun je ervoor kiezen om het glazen voorwerp onder te dompelen in een mengsel van azijn, heet water en wat afwasmiddel. Laat het een halfuurtje weken en vervolgens kun je de sticker met een doek of spons verwijderen.
 • Wasbenzine, terpentine of aceton: krijg je de sticker niet goed van het glazen voorwerp met de voorgenoemde opties, dan kun je kiezen voor een wat agressiever alternatief. Doe een beetje wasbenzine, terpentine of aceton op een (oude) doek en wrijf dit over het label. Met deze methode kun je ook gemakkelijk eventueel achtergebleven lijmresten verwijderen. Zorg er wel voor dat je het glazen voorwerp hierna goed reinigt zodat ook alle resten van chemicaliën worden verwijderd.

Hoe verwijder je een zelfklevend label van plastic?

Wil je een zelfklevend label van een plastic oppervlak verwijderen? Veel van de manieren voor het verwijderen van een sticker van glas werken ook voor plastic. Hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit.

Hoe verwijder je een zelfklevend label?
 • Heet water: Ook van een plastic voorwerp kun je een sticker verwijderen met heet water. Dompel het voorwerp met de te verwijderen sticker onder in heet water en laat het een tijdje weken. Let erop dat je geen kokend water gebruikt, want dit kan het plastic voorwerp vervormen.
 • Föhn: Wil je een zelfklevend label van een plastic voorwerp verwijderen? Dat kan ook met een föhn. Door het label te verwarmen smelt de lijmlaag en is deze gemakkelijker los te trekken. Let er bij het föhnen van een plastic ondergrond op dat je de föhn niet te lang op een zelfde plek houdt. Als de ondergrond te heet wordt, dan kan deze smelten of vervormen.
 • Vetstoffen: Een prima methode om een sticker van een plastic ondergrond te verwijderen is door de sticker in te smeren met een vetstof zoals olijfolie, zonnebloemolie of een etherische olie.
 • Azijn: Azijn kun je ook gebruiken voor het verwijderen van stickers op een plastic ondergrond. Dompel het voorwerp onder in een mengsel van azijn, water en afwasmiddel en laat het 30 minuten weken. Vervolgens kun je de sticker met een doek of spons verwijderen.
 • Wasbenzine, terpentine of aceton: Deze chemicaliën zijn zeer effectief bij het verwijderen van een sticker. Bij gebruik van deze chemicaliën test je dit het best eerst even op een klein oppervlakte van het voorwerp, om te kijken of de chemicaliën het oppervlak van het voorwerp niet aantasten of beschadigen. Reinig hierna het voorwerp goed, zodat ook alle resten van chemicaliën zijn verwijderd.

Hoe verwijder je een zelfklevend label van kleding?

Wil je een zelfklevend etiket verwijderen van kleding. Dan kun je het best het etiket verwarmen met een strijkijzer, zodat de lijmlaag smelt. Zet hiervoor het strijkijzer op de middelste stand (2 puntjes), en leg een stuk bakpapier over het kledingstuk met de sticker. Ga vervolgens in cirkelvormige beweging, met lichte druk met het strijkijzer over het bakpapier. Kijk vervolgens of de randjes van het etiket al los komen. Zorg dat je niet teveel weerstand ziet bij het lostrekken van het etiket, want dit kan de textielvezel beschadigen. Komt het label nog niet meteen los, verwarm dan het label wat langer met het strijkijzer.

Nieuwe stickers nodig? Super snel verzonden!

Sticker succesvol verwijderd en heb je nieuwe stickers nodig? Bij Nominette bestel je voordelig je eigen naamstickers, logostickers of fotostickers in kleine aantallen. Bestellen gaat super makkelijk via de website en bestel je ze op een werkdag voor 15.00 uur, dan worden ze de volgende werkdag al verzonden! Heb je vragen over onze stickers? Neem gerust contact op met onze meertalige klantenservice!

Hoe verwijder je een zelfklevend label?

Nominette is niet verantwoordelijk bij eventuele schade ontstaan bij het verwijderen van een zelfklevend label.