Alles over wassymbolen: van betekenis tot gebruik

Is de wassymbolen betekenis niet helemaal duidelijk? Nominette helpt. Een wassymbool is te vinden op het carelabel van een kledingstuk. Voor elk type onderhoud bestaat een wassymbool. In deze blog vol met uitleg wassymbolen vind je de betekenis van elk symbool dat op een waslabel staat. Want zo’n label vind je naast een kledinglabel en maatlabel in elk kledingstuk. Blog geschreven door Marloes, Nominette labels
Snel een overzicht zien? Bekijk deze super compacte PDF met alle wassymbolen betekenis.

Nominette maakt gebruik van GINETEX wassymbolen. Ginetex is de internationale en officiële standaard voor carelabels


Volgorde wassymbolen

Ginetex verplicht gebruikers van wassymbolen om deze in de juiste volgorde te gebruiken. Wil je de juiste volgorde op je labels? Ontwerp je carelabels dan online bij Nominette. Ons programma zet de wassymbolen automatisch in de juiste volgorde zodat je aan de eisen voldoet. Op onderstaand plaatje zie je de juiste volgorde.

volgorde wassymbolen

Wasprogramma symbolen

Het wassymbool in je kledingstuk herken je aan de vorm van een wasteil met een golfje water erin. Staat in het wassymbool een cijfer? Dat is de temperatuur waarop je het product kunt wassen. Zie je een hand in het teiltje op het wassymbool? Dat is het handwas symbool wat betekent dat je het kledingstuk het beste met de hand kunt wassen. Een kruis door de wasteil betekent dat je een kledingstuk niet kunt wassen. Kijk dan goed naar de wassymbolen voor het stomen van kleding.

wasprogramma symbolen

Temperatuur wassymbolen

Een cijfer in het wasteiltje met water? De uitleg van dit wassymbool is dat het de temperatuur aangeeft voor het wassen van een kledingstuk. De temperatuur waarop je een kledingstuk moet wassen kan 30, 40, 60 of 95 graden zijn. Onder het teiltje staan soms een of twee extra lijntjes. De lijntjes onder het wassymbool geven het wasprogramma aan. Het advies bij één lijntje is een antikreuk programma. Bij twee lijntjes wordt een fijnwas programma aangeraden.

Temperatuur in water

De temperatuur die in het water staat is altijd het cijfer 30, 40, 60 of 95. Dit cijfer geeft aan op welke maximale temperatuur je een kledingstuk kunt wassen.

Strijk wassymbolen

Het wassymbool voor strijken bevat vaak 1, 2 of 3 puntjes. De puntjes op het wassymbool verwijzen naar de maximale temperatuur waarop je een kledingstuk mag strijken. De temperatuur in puntjes betekent bij 1 punt, max. 110°C strijken, bij 2 puntjes op max. 150°C strijken en bij 3 puntjes op max. 200°C strijken. Ook kan het strijksymbool doorkruist zijn, dat betekent dat je een kledingstuk niet mag strijken.

Strijk wassymbolen

Droog wassymbolen

Droog wassymbolen, ook wel droger wassymbolen genoemd, zijn de vierkante wassymbolen met een rondje erin. Een droog wassymbool met 1 puntje betekent drogen op lage temperatuur. Een wassymbool voor drogen met 2 puntjes betekent een normaal droogproces. Staat er een kruis door het wassymbool voor de droger? Dat betekent dat je het kledingstuk niet kunt drogen in de droogtrommel.

Droog wassymbolen

Bleken wassymbolen

Een minder bekend wassymbool is het wassymbool voor bleken. De driehoek op je waslabel verwijst naar bleken, een driehoek zonder invulling betekent “alle bleekproducten toegestaan”, staan er diagonale strepen door de driehoek? Dan mag je enkel chloorvrij bleken. Het kruis door de driehoek betekent “niet bleken”.

bleken wassymbolen

Chemisch reinigen wassymbolen

Met chemisch reinigen wordt ook wel professionele reiniging bedoeld: de stomerij.
Mag je een kledingstuk wel of niet stomen? Het symbool voor stomen is een cirkel met hierin een letter. Staat er een cirkel met een kruis op je waslabel? Dit kledingstuk mag niet gestoomd worden. De P in het midden van de cirkel staat voor professionele reiniging mogelijk. Staat er een streep onder het rondje met de P? Dan is professionele reiniging met een mild proces mogelijk.

chemisch reinigen wassymbolen

Chemisch reinigen wassymbolenGeen wassymbolen aanwezig?Geen wassymbolen aanwezig?
Staat er geen wassymbool op je carelabel? Bekijk of je wel de samenstelling van een kledingstuk kunt vinden. Bevat een kledingstuk veel katoen? Was het dan op een lage temperatuur, dit kledingstuk kan krimpen. Kleding van polyester of ander synthetisch materiaal krimpt minder snel. 

Wassymbolen in het kort

Bekijk deze PDF met uitleg wassymbolen waarop Nominette alle wassymbolen heeft verzameld mét uitleg. Zo zie je in 1 oogopslag welk symbool je nodig hebt.

Label met wassymbolen bestellen?

De wassymbolen van Ginetex zijn de officiële symbolen voor kledinglabels. Het is verplicht om deze in de juiste volgorde voor wassymbolen te plaatsen. Wil je dus een waslabel bestellen met de juiste symbolen? Ontwerp je carelabels online bij Nominette. Ons programma zet de wassymbolen automatisch in de juiste volgorde zodat je aan de eisen voldoet.

Waslabels bestellen >

Waslabels